Ponieważ sezon grzybowy – to dziś słowo o grzybach i o podstawowych zasadach bezpieczeństwa przy zbieraniu/kupowaniu i jedzeniu grzybów właśnie.
Każdemu miłośnikowi grzybów zdarzyło się kupować grzyby „przy drodze” wracając z weekendu, albo jeść zupę grzybową tudzież inne grzybowe przetwory w nieznanym miejscu…. Często nawet kupujemy surowe i już przygotowane grzyby do złudzenia przypominające te śmiertelnie trujące – np. Kanie.
To jakimi zasadami należy się kupować żeby się nie zatruć???
nigdy nie kupujemy grzybów, których nie jesteśmy w stanie zidentyfikować jako w 100% jadalne i zdrowe. Wszystkie grzyby, których nie jesteśmy pewni – wyrzucamy!!!!
jeżeli chcemy zacząć zbierać grzyby poprośmy o naukę fachowca!!! Nie można się nauczyć zbierania grzybów z atlasu, a tym bardziej z internetu
nigdy nie zbierajmy ani nie kupujmy grzybów przerośniętych, starych i długo przechowywanych. Grzyby należy niezwłocznie poddać obróbce – ugotować, ususzyć lub zamarynować.
grzyby są ciężko strawne – nie podajemy ich dzieciom, osobom starszym oraz osobom z chorobami wątroby i przewodu pokarmowego. Wbrew powszechnemu zwyczajowi jedząc grzyby nie spożywa się alkoholu – niektóre grzyby nie są trujące, ale po spożyciu alkoholu mogą być śmiertelne
nie podajemy żadnych grzybów dzieciom do 10 roku życia (a nawet do kilkunastu lat) – dzieci są wrażliwsze, podatniejsze na zatrucia, a grzyby nie mają w sobie ŻADNYCH substancji mających wpływ na prawidłowy rozwój dziecka!!!! Dotyczy to również pieczarek i Świąt – pierogi, kapusta z grzybami, uszka.
nawet jadalne gatunki grzybów, zebrane w zaśmieconym lesie, będą trujące!!! Dlatego nie kupujmy NIGDY grzybów z nieznanego źródła!!!!
Podsumowując, jedzmy grzyby, ale najlepiej te łatwe do zidentyfikowania – pieczarki, boczniaki, kurki – oraz takie które są opatrzone gwarancją pochodzenia. W skupach pracują specjaliści i wszystkie grzyby wątpliwe są odrzucane. Ponadto sprawdzana jest zawartość toksyn i trucizn….

Share This
OdżywianieSezon Grzybowy