Jedzenie poza domem

Jedzenie poza domem

Dzisiaj temat, który jest często problematyczny dla moich podopiecznych czyli – Jedzenie poza domem. Często podczas pierwszej konsultacji na której omawiamy dotychczasowy sposób odżywiania pojawia się wiece produktów/potraw powszechnie uważanych za tuczące i...
Sezon Grzybowy

Sezon Grzybowy

Ponieważ sezon grzybowy – to dziś słowo o grzybach i o podstawowych zasadach bezpieczeństwa przy zbieraniu/kupowaniu i jedzeniu grzybów właśnie. Każdemu miłośnikowi grzybów zdarzyło się kupować grzyby „przy drodze” wracając z weekendu, albo jeść zupę...
Korzeń MACY

Korzeń MACY

Dzisiaj słówko o korzeniu MAKI (MACY) – produkcie zaliczanym do grupy tzw. Superżywności (SUPERFOODS), zwanym inaczej Afrodyzjakiem z Andów lub żeń-szeniem peruwiańskim. Maka należy do roślin krzyżowych, jest zaliczana do adaptogenów posiadających zdolność...
Laktoza

Laktoza

Laktoza – czy naprawdę nam szkodzi? Długo myślałam, czy poruszać temat laktozy i znowu wywoływać niepotrzebne dyskusje, ale chyba jednak trzeba. Chociaż dużo się na ten temat pisze i każdy „wie”, że laktozy trzeba...
Odżywianie